Pubquiz presenteren

Pubquiz presenteren

Hoe presenteer je een pubquiz?

Je hebt een leuke pubquiz gekocht, de teams hebben zich goed voorbereidt en staan te popelen om te beginnen. Nu komt het aan op de presentatie van jouw pubquiz! Een goede pubquiz valt of staat met de presentatie van de quizmaster. Maar hoe presenteer je nou een goede pubquiz? En wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden? Quizt geeft je een aantal tips, zodat jij jouw pubquiz in goede banen kan leiden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kent het spreekwoord vast en zeker: Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat gaat in dit geval zeker op!

 • Zorg dat je alles duidelijk op papier zet. Een goed pubquiz begint al met het voorwoord. Typ alles uit wat je wilt zeggen, of zet steekwoorden op papier.
 • Print alle vragen die je gaat stellen in de pubquiz minimaal twee keer uit. Voor het geval dat je een papiertje kwijtraakt of er bier (dat gebeurt natuurlijk altijd in een kroeg) over je paperassen heen wordt gegooid.
 • Oefen je opening even kort van te voren in de spiegel. Door de woorden hardop te zeggen, wordt het daarna makkelijker om ze uit te spreken.
 • Controleer het geluid en de microfoon van te voren. Zelfs wij hebben het wel eens gehad: Je wilt beginnen met de pubquiz en op het moment dat je de opening wilt inzetten zijn de batterijen van de microfoon leeg. Geen ramp, maar check het even van te voren. Dat scheelt je weer opnieuw de aandacht van de groep vragen.
 • Zoek een goede plek waar je gaat staan voor de opening van de pubquiz. Helemaal in het begin is het belangrijk dat iedereen je goed kan zien. Tijdens de pubquiz is dit van minder belang, want dan zijn de meeste teams te druk bezig met het beantwoorden van jouw vragen, dus houden ze minder rekening met de quizmaster.
goede voorbereiding pubquiz presenteren

Zoek een leuk opkomstnummer voor het begin van jouw Pubquiz

Je hebt je goed voorbereidt, de teams zitten klaar voor de start en dus is het tijd om te beginnen met de pubquiz. De meeste teams zijn nog druk bezig met kletsen en er is veel lawaai in de ruimte. Hoe ga je nu de aandacht krijgen van de mensen? Heel simpel! Wij gebruiken hier altijd een leuk opkomstmuziekje voor en dat werkt eigenlijk altijd. Op het moment dat jij er klaar voor bent zet je jouw opkomstnummer aan en je hebt gelijk alle aandacht. Tip! Maak het nummer niet te lang. Houd ongeveer 30 seconden aan, anders gaan mensen eraan wennen en weer verder met kletsen. Als het nummer is afgelopen kun je gelijk starten met het openingswoord.

Leuke ideeën voor een opkomst nummer:

 • Gebruik een opening van een bestaande spelshow.
 • Gebruik een leuke en bekende intro van een muzieknummer.
 • Gebruik een intro van een film of serie.
 • Mix je eigen intro door verschillende nummers of bestaande intro’s door elkaar te zetten.

De opening van jouw Pubquiz

Een goede opening is belangrijk. Hierin heet je iedereen welkom, leg je uit wat de bedoeling is van de middag/avond en neem je de regels door. Er zullen altijd mensen zijn die nog nooit een pubquiz hebben gespeeld, dus het is van belang dat je deze punten bij langs gaat. Hieronder hebben we een aantal tips en regels geschreven die je kunt gebruiken bij jouw pubquiz.

Tips om pubquiz mee te openen:

 • Stel jezelf en de mensen die je meehelpen voor.
  Geef aan hoeveel rondes er gespeeld worden en eventueel welke rondes (dit kun je ook nog geheim houden).
 • Geef aan na welke ronde er een pauze plaatsvindt. Zo voorkom je dat na iedere ronde mensen gaan roken of naar het toilet gaan.
 • Leg uit waar ze hun antwoorden op kunnen noteren.
 • Geef aan wanneer er een tussenstand plaats vindt.
 • Zeg van te voren wat er te winnen valt, mocht je prijzen hebben aangeschaft.

Regels die je kunt vaststellen voor de pubquiz:

 • Wel of geen telefoon gebruiken.
 • Bij personen voor en/of achternaam noteren.
 • Na hoeveel minuten moet het formulier ingeleverd worden als je klaar bent met het voorlezen van de vragen.
 • Hoeveel punten zijn er te verdienen per vraag.
 • Hoeveel strafpunten krijgen teams bij een overtreding van de regels.

Als je bovenstaande tips en regels van te voren duidelijk vaststelt en uitlegt, voorkomen je vragen en de nodige problemen tijdens de pubquiz.

Tijdens de Pubquiz presentatie

Je bent opgekomen met een fantastisch nummer, de regels zijn uitgelegd en iedereen weet wat er van hun verwacht wordt. Nu kun je eindelijk beginnen met vragen stellen! Het vragen stellen zal bijna vanzelf lopen. De aandacht wordt minder op jou gevestigd, omdat teams druk zijn met het beantwoorden van de door jouw verzonnen vragen. Nu kun je zelf ook gaan genieten. Hierbij nog een aantal tips om de pubquiz presentatie vlekkeloos te laten verlopen.

 • Houdt de microfoon niet te dicht bij je mond. Soms is het lastig om te horen wat de mensen in de zaal horen. Test van te voren even hoe ver je de microfoon van je af moet houden.
 • Zorg voor een goede articulatie. Articulatie is de beweging van in de mond- en keelholte ten behoeve van spraakproductie (leuke pubquizvraag). Het zorgt er in ieder geval voor dat je op een nauwkeurige en duidelijke manier spreekt. Hiermee kan iedereen je goed verstaan en hoef je de vragen niet telkens te herhalen. Je kunt dit ook van te voren oefenen.
 • Praat op een normaal tempo. Stel de vragen rustig en praat niet te snel.
 • Neem even de tijd tussen de vragen. Geef mensen de tijd om jouw vraag te verwerken en om eventueel snel te overleggen.
 • Stel de vraag twee keer. Zeker in het geval van grote groepen, zullen er altijd teams zijn die de vraag niet gehoord hebben. Stel alle vragen daarom twee keer achter elkaar.
 • Maak grapjes tussendoor. Een grappige presentator wordt altijd gewaardeerd. Mocht dit niet in je aard liggen, doe het dan ook vooral niet. Het moet wel goed voelen en de groep moet er ook naar zijn.
 • Beweeg door de ruimte heen. Mocht je een draadloze microfoon hebben, loop dan tijdens het stellen van de vragen door de ruimte heen. Zo krijg je meer contact met de mensen die meespelen en voorkom je dat teams de regels overtreden.

Wat doe je met teams die de regels overtreden?

Er zijn altijd teams (of één iemand in een team) die proberen een antwoord op te zoeken via hun telefoon of luidruchtig zijn tijdens de quiz. Als je de regels van te voren hebt vastgesteld moet je op dat moment ook duidelijkheid scheppen. Wij plukken het team er altijd uit en nagelen ze voor het hele publiek aan de schandpaal. Dit is natuurlijk een beetje overdreven gezegd, maar het is goed dat de overige teams weten dat het niet de bedoeling is om de regels te overtreden. Zo maak je duidelijk dat je alles in de gaten houdt en wilt dat de avond eerlijk verloopt. Daarnaast voorkom je hiermee vaak verdere problemen gedurende de quiz.

Volg je bovenstaande tips dan zijn wij ervan overtuigd dat je op een geweldige manier jouw pubquiz gaat presenteren!

Mocht je nou denk bij het lezen van deze tips: ‘’Een pubquiz presenteren is niet voor mij weggelegd’’.
Dan wil Quizt jou hier graag bij helpen. Onze quizmasters staan te popelen om jouw pubquiz te mogen presenteren! Kijk voor meer informatie vooral even bij onze Quizmaster pagina of neem contact met ons op.