De Gemene Deler

De Gemene Deler

Hoe speel je een ronde “De Gemene Deler”?

De Gemene Deler is vaak een van de moeilijkste rondes tijdens onze pubquizzen. Daarom geven wij hier wat waardevolle informatie hoe je deze ronde het beste kunt benaderen.

Uitleg van de pubquiz ronde

De ronde de Gemene Deler bestaat uit negen ‘’normale’’ pubquiz vragen, en een tiende vraag: Wat is de Gemene Deler? Aan jou de taak om de negen vragen goed te beantwoorden en na te gaan wat deze vragen en antwoorden met elkaar gemeen hebben. Dit is het antwoord op vraag tien.

Hoe te spelen?

Tip 1: Zoals je bij elke pubquiz ronde doet probeer je natuurlijk elke vraag goed te beantwoorden. Wij geven altijd voor de start van deze ronde aan dat het handig is om mee te schrijven met de pubquiz vragen. Noteer een paar steekwoorden, zodat je onthoudt wat er gevraagd wordt. Het komt namelijk vaak voor dat niet het antwoord maar iets uit de vraag gelinkt kan worden aan de gemene deler.

Tip 2: Laat je antwoorden open. Vul alleen de antwoorden in die je 100% zeker weet. Zodra je het antwoord op vraag 10 weet, kun je vaak de vragen die twijfel gevallen zijn aan het eind nog invullen.

Tip 3: ‘’Think out of the Box’’. Probeer zo veel mogelijk onderwerpen erbij te betrekken. Ieder woord in de vraag kan een verband hebben met de Gemene Deler.

Het kan enorm in je voordeel werken als je vraag tien goed weet te beantwoorden. Hierdoor kun je vaak ook je antwoorden op de andere pubquiz vragen herleiden. Hieronder geven we een klein voorbeeld van hoe wij een pubquiz ronde ‘’De Gemene Deler’’ zouden spelen.

Voorbeeld ronde vragen

Deze voorbeeldronde bestaat uit vier quizvragen, waarbij de vraag luidt: Wat is de Gemene Deler?
In de pubquiz krijgen we de volgende vijf quizvragen gesteld.

Vraag 1: Dit Portugese eiland ligt dichterbij de kust van Afrika dan aan de kust van Portugal. De grootste stad op het eiland is Funchal. Het is tevens een populaire vakantiebestemming voor toeristen. Wat is de naam van het eiland?

Vraag 2: Deze Zweeds oud-toptennisser heeft in zijn carrière 11 grandslamtitels en 64 toernooien gewonnen. Vandaag de dag staat hij waarschijnlijk meer bekend om zijn onderbroekenlijn dan om zijn tenniscarrière. Welke tennisser zoeken we?

Vraag 3: In het jaar 2022 werd de Nederlandse trainer Erik ten Hag aangesteld als hoofdtrainer van Manchester United. Welke trainer volgde hij op?

Vraag 4:  In de sportwereld gebruikt men regelmatig het acroniem G.O.A.T.  Het woord wordt vaak in een adem genoemd met bekende sporters. Maar wat betekent het eigenlijk?

Vraag 5: Wat is de Gemene Deler?

Beantwoorden quizvragen

Eerst gaan we beginnen met het beantwoorden van de pubquiz vragen. Helaas weten wij alleen de antwoorden op de vragen 2 en 4 voor 100% zeker. Deze vullen we dus vast in.
Antwoord vraag 2: Björn Borg.
Antwoord vraag 4: Greatest Of All Time.

Quizvragen analyseren

Door het beantwoorden van de vragen 2 en 4 en het noteren van de steekwoorden van alle pubquiz vragen, hebben we de volgende informatie nu vast staan:
Steekwoorden vraag 1: Afrika, Portugal, eiland, toeristisch.
Steekwoorden vraag 2: Zweden, top tennisser, onderbroekenlijn, Björn Borg.
Steekwoorden vraag 3: Erik ten Hag, Nederlandse trainer, Manchester United.
Steekwoorden vraag 4: Sportwereld, G.O.A.T, bekende sporters.

Als we kijken naar deze informatie komen we al snel uit op een bekende sporter. Er gaan namelijk drie quizvragen over sport. Nu zouden we kunnen denken aan een Afrikaanse of Portugese toptennisser, die ook wel de ‘’greatest of all time’’ wordt genoemd. Maar dan zouden we ons kunnen afvragen wat vraag drie hier mee te maken heeft. Deze quizvraag gaat duidelijk over voetbal en niet over tennis. Vandaar dat we dit idee eerst laten varen.

Door vraag drie gaan we het nu zoeken in de voetbalhoek. Dan zou het misschien een Afrikaanse, Portugese, Zweedse of Nederlandse profvoetballer kunnen zijn, die bij Manchester United heeft gevoetbald. Na enig overleg komen we tot een aantal namen: Robin van Persie, Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic. Al snel wordt duidelijk dat Cristiano Ronaldo met alle vragen een link heeft en dit wordt ons antwoord op quizvraag 5. Aan de hand van dit antwoord kunnen we ook vraag 1 beantwoorden. Er is iemand die weet dat Cristiano Ronaldo op het eiland Madeira in Portugal geboren is. Vraag 3 weten we het antwoord hierdoor niet in te vullen, maar dat maakt voor de Gemene Deler niet uit.

Antwoorden quizronde “De Gemene Deler”

Mocht je deze ronde spelen of presenteren. Begin bij het doorgeven van de antwoorden altijd bij het antwoord op quizvraag 10 of in dit geval quizvraag 5. Vergeet niet een toelichting te geven bij ieder antwoord. Iedereen wil natuurlijk weten waarom deze vraag gelinkt is aan de Gemene Deler. Voor de voorbeeldvragen laten we even zien hoe wij dit altijd doen.

Vraag 1: ‘’Dit Portugese eiland ligt dichterbij de kust van Afrika dan aan de kust van Portugal. De grootste stad op het eiland is Funchal. Het is teven een populaire vakantiebestemming voor toeristen. Wat is de naam van het eiland?
Antwoord: Madeira.
Toelichting: Cristiano Ronaldo is geboren in Portugal op het eiland Madeira. In de stad Funchal is ook een standbeeld van hem te vinden.

Vraag 2: Deze Zweeds oud-toptennisser heeft in zijn carrière 11 grandslamtitels en 64 toernooien gewonnen. Vandaag de dag staat hij waarschijnlijk meer bekend om zijn onderbroekenlijn dan om zijn tenniscarrière. Welke tennisser zoeken we?
Antwoord: Björn Borg.
Toelichting: Cristiano Ronaldo is ook een bekende sporter en heeft ook een eigen onderbroekenlijn, namelijk CR7.

Vraag 3: In het jaar 2022 werd de Nederlandse trainer Erik ten Hag aangesteld als hoofdtrainer van Manchester United. Welke trainer volgde hij op?
Antwoord: Ralf Rangnick.
Toelichting: Cristiano Ronaldo werd al op jonge leeftijd gekocht door Manchester United waar hij echt doorbrak bij het grote publiek. In het jaar 2022 was hij ook weer actief als speler voor de club en speelde ook onder trainer Erik ten Hag.

Vraag 4: In de sportwereld gebruikt men regelmatig het acroniem G.O.A.T. Het woord wordt vaak in een adem genoemd met bekende sporters. Maar wat betekent het eigenlijk?
Antwoord: Greatest Of All Time. Cristiano Ronaldo wordt ook vaak samen met Lionel Messi gezien als de G.O.A.T. van het hedendaagse voetbal.

De pubquiz ronde ‘’De Gemene Deler’’ zit in al onze kant en klare pubquizzen verwerkt. Benieuwd naar meer van onze rondes? Kijk dan eens bij ons assortiment en speel de ronde ‘’De Gemene Deler’’ zelf in een door jou aangeschafte pubquiz!

Klaar om te quizzen?